Dylematy przed zakupem nowego auta - co wybrać Panowie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzida 3 Octavka może być :P - mam czas do namysłu jeszcze dlatego wole się poradzić. W sumie miał to być małe auto tylko na dojazdy ( ta Fabia mi też w sumie średnio pasuje...lekka bida już bym wolał dopłacić do wersji comfort ale czekał na auto nie będę) no gdyby w Octavi był jakiś mocniejszy zwykły silnik to by było fajnie ale na 1,6 zwykły trzeba czekać...TSI raczej nie chcę -najpierw niech Niemcy je dopracują bo znów coś skopali. W tym 1,4 16V nie poszaleję z drugiej stronu znowu auto ma tylko jezdźić do pracy i spowrotem. Pamiętam jak kiedyś jeździłem 1,2 i też się dało :lol:
    Te 1,4 to chyba dosyć prosty silnik bez dwumasy i bez turbiny i wiadomo nie ma co się za dużo popsuć...buda duża i od bidy się gdzieś zapakuję na wyjazd "emerycki". A po roku i tak pewnie zmienię na coś innego jak znajde kupca :hmm

Zamieszczone przez marlej108
    tylko na kiego grzyba ten gaz?????
    spoko narazie nie gazuję nic.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      A po roku i tak pewnie zmienię na coś innego jak znajde kupca
      :!: To info trochę zmienia postać rzeczy :!:

Anyway GOŁA Fabia jest 3-cia, Tour na 2-gim miejscu, Berlingo wygrywa.

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

tu jest golf z silnikiem 1.4 MPI i przebiegiem 200.000 km i ponoc niezniszczalny hehe ;-)

ps. juz niedlugo wszyscy na forum beda jezdzic 1.4 MPI.... :diabelski_usmiech
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

PAOLO ESCO, sprzedałeś O2FL z fajnym wyposazeniem i świetnym silnikiem i chcesz kupić Toura pod niemal każdym względem gorszego? Sorry, no nie rozumiem tego... Jak już chcesz się zmienić na gorszą jakość, to może za nieco ponad 50kzł kup sobie wspomnianego przeze mnie Lancera i załóż do niego gaz? Może i jest plastikowy w środku, ale ma duzo fajniejszy niż Tour wygląd...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Agamek, to taka nowa choroba na OCP - sprzedajemy drozsze wersje O2 i kupujemy Toury 1.4.... :diabelski_usmiech
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
              ma dużo fajniejszy niż Tour wygląd...
              hmm no tutaj akurat mi się nowa Elantra zdecydowanie bardziej podoba i właśnie Octavia Tur niż Carisma ( w OII mi się światła nie podobały o kolorze nie wspomnę :wink: ) ...ja jednak jestem bardziej praktyczny i staroświecki i jakoś bardziej przemawia do mnie Octavka niż ta Carisma a zwłaszcza dostępność części (na wszelki wypadek) i możliwość zakupu dodatków do auta.

sprzedałeś O2FL z fajnym wyposazeniem i świetnym silnikiem
              bo ja wiem...wyposażenie "prawie porównywalne" a co do silnika to nie chciałem mieć już 1,9 TDI - silnik rewelacja jeśli chodzi i zużycie paliwa, jednak to już leciwa konstrukcja...zrobiłem na niej 50 tys i pora było zmienić. Nie miał bym nic przeciwko Octavi Tur z silnikiem 1,6 TDI CR ...ale Skoda nie produkuje tych aut...pewnie by były zbyt popularne :lol: jeśli cena by była atrakcyjna.

Komentarz

• elemenateur
                Elegance
                • 2007
                • 803

załamka, 1.4 w octavii albo 75ps w fabii, weź zapakuj jeszcze komplet pasażerów i jeździj bezpiecznie po tych trasach ola Boga co za pomysł

Paolo weź się ogarnij, wymieniasz super autko na takiego golasa toż to żart chyba.
                Po miesiącu jak emocje opadną chyba się z rodziną w aucie rozpłaczesz bo
                ani nie pojeździsz miło
                ani nie wygodniej niż do tej pory a z racji braku dodatków mniej wygodnie.

a sprzedając 1.4 z gazem albo bez... kumba co za kaszanka.
                Albo foka albo fiat,

w ostatecznej wersji

szukaj sieciówki na wszystkie linie a kasę wrzuć na konto oszczędnościowe to przynajmniej wyjdziesz na swoje.

nic innego nie jest w stanie mnie przekonać.

goła o2 odpada, jeszcze bardziej goła fabia z kierownicą z plastiku tymbardziej!

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9935
                  • Ford

PAOLO ESCO, a to sprzedają jeszcze Carismy? :szeroki_usmiech
                  Adam... Używam:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

a to sprzedają jeszcze Carismy?
                    :lol: Lancera oczywiście miałem na myśli...szef miał Carismę stąd ta pomyłka ...i to auto to była załamka po prostu psuło się wszystko co mogło :? dlatego Mitsubishi mi się bardzo źle kojarzy.

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9935
                      • Ford

PAOLO ESCO, to ja może będę upierdliwy i namolny... Gdybym ja był na Twoim miejscu, to dysponując na zakup samochodu kwotą 65kzł w zyciu nie myślałbym o przesiadce do auta, które będzie gorsze/mniejsze/mniej eleganckie/mniej wygodne niż poprzednik. Niemal wszystkie wymienione tu kompakty nie prezentują wyższego poziomu niż Twoja była O2FL - no może poza przepiękną Giuliettą... Może więc pokombinuj i zaryzykuj trochę i poszukaj czegoś w wyższym segmencie? Może pójdź do salonu Renault i przymierz się do Laguny III? To auto zrobiło ogromny postęp i jest zdecydowanie lepszym wozem niż poprzednik, a z pewnością jest dużo wygodniejsze, bezpieczniejsze i "dostojne" niż O2FL. Z tego co się orientuję, ma "zwykły" silnik 2.0, który toleruje "zwykłą" sekwencję - w każdym razie za 20kzł więcej masz auto o wiele fajniejsze niż Tour, a przy okazji kosztując raptem 5.000zł wiecej niż zupełnie nieznana Elantra również od niej jest atrakcyjniejszą propozycją...
                      PS: ja tam w życiu nie kupiłbym "Francuza"...
                      Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, to ja może będę upierdliwy i namolny... Gdybym ja był na Twoim miejscu, to dysponując na zakup samochodu kwotą 65kzł w zyciu nie myślałbym o przesiadce do auta, które będzie gorsze/mniejsze/mniej eleganckie/mniej wygodne niż poprzednik.
                        niezbyt czesto zgadzam sie wypowiedziami Agamka....ale w tym przypadku dobrze prawi..... :diabelski_usmiech
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Niemal wszystkie wymienione tu kompakty nie prezentują wyższego poziomu niż Twoja była O2FL -
                          no własnie...bo to ma być tańsze auto tylko na dojazdy, nie takie na pokaz. Tanie i praktyczne które ma służyć tylko na dojazdy. Renault odpada tak samo jak Peugeot to marki które mi nie odpowiadają.

Komentarz

• xtremesystems
                            RS
                            • 2010
                            • 2254
                            • Hyundai

fabia doposarzona jest fajna.

glolas to sredni pomysl. z kolei 1.6 tdi 75 wącha paliwo. jechalem takim autem testowym i tragedii nie ma. nie jest tak jak misiek pisze. no wiadomo jak wziada sie MPS do takiej fabii to zalamka

ogolne fabia 1.6 tdi jest fajna na niedalekie trasy. auto zwinne , lekkie , szybko sie nagrzewa ,

z tego co wiem to ma sprzeglo jednomasowe wiec tanie i trwale ( przynajmniej jednomase ma wersja 105hp wiec lepiej sie upewnic czy tak samo jest w 75hp)

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

PAOLO ESCO, skoro to ma być jedynie wóz roboczy, który w miarę wygodnie, ale tanio i solidnie ma Cię powozić, to może ogranicz sobie budżet do około 40kzł i poszukaj czegoś, co spełni absolutnie minimalne wymagania. Poszukaj moze samochodu klasy miejskiej/kompakt i zakup takie. Podobno za mniej niż 40kzł można kupić Ceeda/i30 - moze to jest auto dla Ciebie? A może (i mówię to poważnie) faktycznie jakaś Dacia?
                              No bo pisząc nam, że chcesz oddać komuś za wóz 65kzł - my sie niepotrzebnie podniecamy pokazując co nam się podoba, a Ty psujesz nam zabawę pisząc, że jednak kupisz coś za mniej niż 50kzł...
                              piotrek_os, dzięki, poprostu urosłem...
                              Adam... Używam:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

chcesz oddać komuś za wóz 65kzł - my sie niepotrzebnie podniecamy
                                to nie tak. Gdybym znalazł coś konkretnego za 65tys co mi się spodoba to mogę zapłacić tylko że w salonach jak przyjdzie co do czego to albo cena...nie podlega negocjacji albo auto na zamówienie do produkcji ...albo czarne :twisted: Wszystko wygląda super do chwili kiedy się nie wejdzie do salonu dlatego jeszcze siedzę i się zastanawiam ...

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Panowie ale chciałbym mieć takie problemy jak wasze :szeroki_usmiech
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dudek_t
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1421

N dobraaaa :lol: to teraz mnie przekonajcie żeby kupić Octavię Tur w kombi srebrny metalic+ pakiet Optimum i dużo dodatków (+ opony zimowe w cenie) z silnikiem 1,4 16V ( nie TSI) w cenie 49 tys (taka jest dostępna od ręki u mnie) lub poczekać tydzień na Fabię kombi z silnikiem 1,6 TDI CR 75KM w wersji clasic, kolor biały :? (czyli golas prawie) + pakiet Fun za 47 tys.
                                    Sam już nie wiem ...jakoś bardziej ciągnie mnie do Octavi (choć na benzynie nie pojeżdżę pewnie ...i trzeba będzie z niej gazowca zrobić co będzie zamulało pewnie)...no ale w sumie to miało być auto tylko tanie do jeżdżenia do pracy.
                                    ... i co byście wybrali :?:
                                    Paolo, powiedz mi proszę, jaki jest sens zmieniania twojej poprzedniej, normalnej Octavii na golasa "bez silnika"? Dla 10000zł które i tak wydasz na paliwo? O co chodzi??? :roll: :twisted:

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

sprzedał prywatne auto a ma kupić służbowe
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a moze... Tata Indica? zartuje!
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2009
                                          • 10917
                                          • Fiat

PAOLO ESCO, dziś widziałem znów elantre live....piekne auto.jak ma byc na rok,jak piszesz...to zapodaj sobie

Komentarz

• zak14
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 605
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

N dobraaaa to teraz mnie przekonajcie żeby kupić Octavię Tur w kombi srebrny metalic+ pakiet Optimum i dużo dodatków (+ opony zimowe w cenie) z silnikiem 1,4 16V ( nie TSI) w cenie 49 tys (taka jest dostępna od ręki u mnie) lub poczekać tydzień na Fabię kombi z silnikiem 1,6 TDI CR 75KM w wersji clasic, kolor biały (czyli golas prawie) + pakiet Fun za 47 tys.
                                            Bierz Fabię. Wybór beznadziejny, ale przynajmniej wątek jaki olej do TDI będzie nadal dłuższy od tego o oleju do benzyniaków
                                            Może głupie pytanie, ale czy przepytałeś forumowych sprzedawców, czy nie mają "na stocku" czegoś ciekawszego niż 2 ww. auta ?
                                            Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Paolo, a moze Roomster??? z silnikiem 1.4 ma teraz znizke ceny o prawie 10.000 zl....???
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• westwi78
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2940

Paolo no jakbym miał do wyboru roomstera albo fabie to bym wzial roomstera. Jak jezdzicie we 4 to idealna, a w razie W dużo więcej włożysz niż do fabki, Wiem bo miałem

Komentarz

• sew1981
                                                  RS
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2009
                                                  • 10917
                                                  • Fiat

a tak na marginesie, może lepiej wziąć roczne autko na gwarancji jeszcze....niż nowe.
                                                  Jeśli chodzi o wizualne efekty, Audi A3 ma piękny przód, to tego załadujesz gaz i lecisz sobie gładko:

a jak chcesz coś brzydszego, to może exeo? tu masz sprawdzone 2.0 tdi cr, wywalasz dpfa i bawisz się w tuning , oczywiście nadal prowadząc wątek "o olejach do tdi" w spokoju:

Komentarz

• tomekjmopl
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1187
                                                    • Opel
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

PAOLO ESCO, ta cała Elantra może i nie brzydkie auto, ale takie niuanse, jak radio bez RDS-u, jednak rażą w obecnych czasach ... :wink:

Komentarz

Pracuję...